Wersje językowe
Ciasto jagodowe z ricottą i polentą

Ciasto jagodowe z ricottą i polentą

 

Ciasto jagodowe z ricottą i polentą - naturalhomedecor - pyszne przepisy

Składniki

  • 230 g cukru trzcinowego
  • ½ laski wanilii
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 175 g mąki pszennej
  • 75 g polenty
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 100 g ricotty
  • 3 łyżki drobno startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • masło do wysmarowania tortownicy
  • 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego do posypania tortownicy
  • 200 g jagód
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatki

  • delikatnie bita śmietana lub lody
  • dodatkowe jagody

 

Przygotowanie

Ubij cukier, nasiona wanilii i jajka na jasną i puszystą masę. Rozpuść masło i wymieszaj z ricottą. Połącz mąkę, polentę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mieszankę dodaj do ciasta. Dodaj skórkę z cytryny i sok z cytryny.

Tortownicę (ok. 25 cm) wysmarować masłem i posypać cukrem. Dodaj 2 łyżki cukru pudru do jagód. Wypełnij tortownicę ciastem i rozprowadź w nim jagody.

Piec w temperaturze 175°C z termoobiegiem przez około 45-65 minut lub do momentu, aż się zezłocą. Pozostaw ciasto do ostygnięcia.

 

Podawanie

Udekoruj ciasto dodatkowymi jagodami, posyp cukrem pudrem i podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Można pdawać z bitą śmietaną lub lodami na boku.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl