Wersje językowe
Gnocchi z szałwią, czosnkiem i jarmużem toskańskim nero

Gnocchi z szałwią, czosnkiem i jarmużem toskańskim nero

 

Gnocchi z szałwią, czosnkiem i jarmużem toskańskim nero - naturalhomedecor - pyszne przepisy
Od Frederikke Legaard | 2-4 Porcji

Składniki

Gnocchi

  • 300g ziemniaków
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 żółtka
  • Trochę soli
  • Trochę świeżo zmielonego pieprzu
  • 180g mąki pszennej

oraz

  • 10 łodyg jarmużu toskańskiego nero
  • 1 pęczek szałwii
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Trochę soli
  • Trochę świeżo zmielonego pieprzu
  • 150 g świeżego lub mrożonego groszku
  • 50g parmezanu

 

Przygotowanie

Obierz ziemniaki i gotuj je w garnku z wodą z ziarnem pieprzu i liśćmi laurowymi, aż będą miękkie. Odcedź wodę, ale trochę jej zachowaj. Ziemniaki ułóż na talerzu i rozgnieść widelcem. Odstaw do ostygnięcia.

Za pomocą miski wymieszaj żółtka z puree ziemniaczanym i dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj 6 łyżek wody z gotujących się ziemniaków do mieszanki i wymieszaj z mąką pszenną. Z ciasta uformować 4 równej wielkości kulki i z każdej z nich uformować roladę (o średnicy około 2 cm) na desce do krojenia. Pokrój ciasto na kawałki o długości około 1 cm i albo uformuj z nich małe kulki, albo pozostaw bez zmian.

W garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju. Gotuj gnocchi w wodzie przez około 3-4 minuty. Są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Wówczas wyjąć gnocchi na bok do ostygnięcia.

Usuń liście z jarmużu nero i pokrój je w paski. Posiekaj połowę szałwii i zmiażdż ząbki czosnku. Dodaj trochę oliwy z oliwek na patelnię na średnim ogniu wraz z rozgniecionym czosnkiem i smaż krótko, nie przypalając. Dodać posiekaną szałwię, sól, pieprz, mrożony groszek, jarmuż nero i gnocchi i obrócić na patelni. Przed podaniem zetrzyj na wierzch dużą ilość parmezanu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl