Wersje językowe
Lody orzechowe

Lody orzechowe, 1 litr

 

Lody orzechowe przepis
Te lody są robione w maszynce do lodów, ale możesz je zamrozić i ubijać, gdy zamarzają

Składniki

  • 375 g orzechów laskowych
  • 500 ml pełnego mleka (3,5% tłuszczu)
  • 1 litr śmietany
  • 350 gramów cukru
  • 1 szczypta soli
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 10 żółtek jaj
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Serwowanie

  • wiórki czekoladowe
  • posypka prażonymi, posiekanymi orzechami laskowymi

 

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180°C, termoobieg. Orzechy prażyć w gorącym piekarniku przez 6-8 minut lub do momentu, aż łatwo zrzucą skórkę. Wytrzyj orzechy czystą ściereczką, aby usunąć większość skórek i odstaw do ostygnięcia. Zmiel orzechy w robocie kuchennym na drobno.

Mleko, połowę śmietanki i cukier puder podgrzać, aż cukier się rozpuści. Dodaj mielone orzechy laskowe i pozostaw do zaparzenia na godzinę.

Czekoladę drobno posiekać i przełożyć do miski. Resztę śmietanki podgrzać i powoli i równomiernie wlewać do czekolady. Mieszaj, gdy czekolada się rozpuści.

Odcedź mleko z orzechów laskowych przez sito. Wyciśnij jak najwięcej płynu. Odrzuć miąższ. Podgrzej mieszankę lodów.

Ubij jajka w misce. Dodaj 2-3 dl podgrzanej mieszanki lodowej do jajek cały czas ubijając. Ubij jajka w rondelku z mieszanką lodów i pozwól im zgęstnieć. Użyj skrobaczki do ciasta lub drewnianej łyżki do mieszania, aby zapobiec stwardnieniu mieszanki. Mieszanka nie może się zagotować, tylko dobrze zgęstnieć. W razie potrzeby ponownie przecedź.

Przechowywać w lodówce mieszaninę lodów, aż całkowicie ostygnie.

Zamrozić mieszankę lodów w maszynce do lodów i umieścić w blasze do pieczenia (1,3 litra). Zamrozić na co najmniej kilka godzin przed podaniem.

Przed podaniem udekoruj lody posiekanymi orzechami i wiórkami czekoladowymi.

WSKAZÓWKA: Zrób własne wiórki czekoladowe za pomocą obieraczki do warzyw.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl