do kasy suma: 0,00 zł
Wersje językowe
Łosoś z awokado i Furikake

Łosoś z awokado i Furikake

 

Łosoś z awokado i Furikake - naturalhomedecor - pyszne przepisy
Starter do podania 4 porcje | Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

Furikake

  • 1/3 szklanki nasion sezamu
  • 4 małe arkusze suszonych wodorostów nori
  • 1 łyżeczka soli w płatkach
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka płatków chilli

Łosoś & Awokado

  • 400 g wędzonego łososia w cienkich plastrach
  • 2 awokado, pokrojone
  • sok z 2 limonek
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • opcjonalnie 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 garście bazylii
  • chleb rzemieślniczy

 

Przygotowanie

Furikake

Ziarna sezamu prażymy na suchej, gorącej patelni przez 1-2 minuty, aż nabiorą aromatu. Odkładamy na bok, aby się delikatnie schłodziły. Dodajemy połowę nasion sezamu do młynka do przypraw wraz z nori. Miażdżymy, aby połączyć składniki w Furikake. Połączyć z całym sezamem, doprawić solą płatkową, cukrem i płatkami chilli.

Łosoś i awokado

Układamy łososia i awokado na 4 małych talerzach lub małym naczyniu. Mieszamy trochę miodu i oleju sezamowego z sokiem z limonki. Skrapiamy dressingiem łososia i awokado. Doprawiamy łososia z awokado przygotowaną furikake i dekorujemy bazylią.

Podawać natychmiast z chlebem rzemieślniczym.

WSKAZÓWKA: Furikake to japońska przyprawa z wodorostów i nasion sezamu. Zwykle posypuje sałatki, gotowany ryż lub gotowaną na parze rybę.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl