Wersje językowe
Szaszłyki z kurczaka z sałatką z ogórków w stylu azjatyckim

Szaszłyki z kurczaka z sałatką z ogórków w stylu azjatyckim

 

Szaszłyki z kurczaka z sałatką z ogórków w stylu azjatyckim
Porcja dla 4-6 osób jako przekąska | 30 minut + możliwy czas marynowania

Składniki

Szaszłyki z kurczaka

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego (zostawić 2-3 łyżki na dip)
  • 1 łyżka czerwonego curry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • Szaszłyki do kurczaka

Dip

  • 2-3 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka czerwonego curry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu

Sałatka ogórkowa

  • 1 ogórek
  • 3-4 łyżki octu z wina ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego czerwonego chilli
  • 2-3 chipsy z wodorostów (lub jeden arkusz nori)
  • 2 łyżeczki prażonych nasion sezamu
  • Ewentualnie trochę posiekanej kolendry
  • Sól
  • Ćwiartki limonki

 

Przygotowanie

Szaszłyki z kurczaka

Każdą pierś z kurczaka pokroić na 3-4 długie plastry. Wymieszaj mleko kokosowe z czerwonym curry, sosem sojowym i miodem. Obtoczyć kurczaka w marynacie i pozostawić do zamarynowania na co najmniej 20 minut (lub na noc w lodówce).

Nadziać kurczaka na szaszłyki. Szaszłyki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 15 minut lub grillujemy na rozgrzanym grillu.

Dip

Wymieszaj mleko kokosowe z masłem orzechowym, czerwonym curry, sosem sojowym i miodem.

Sałatka ogórkowa

Przekrój ogórek i łyżeczką wyskrob nasiona. Ogórek cienko pokroić. Wymieszaj ocet z wina ryżowego z cukrem i chilli i delikatnie wymieszaj ogórek z dressingiem. Pokrój chipsy z wodorostów w cienkie paski i delikatnie wymieszaj z sałatką z ogórków razem z sezamem i kolendrą tuż przed podaniem. Doprawić do smaku solą.

Serwowanie

Ułóż szaszłyki z kurczaka w małych naczyniach z sałatką z ogórków i dipem i natychmiast podawaj z ćwiartkami limonki.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl